Menu

Hva er egentlig kreft?- Hvordan formidle et vanskelig tema til barn?

Boken om kreft går gjennom sine siste runder med fagkonsultasjon og korrektur.

Derfor har jeg litt tid til videreutdanning nå. I dag har jeg vært på et helt fantastisk seminar arrangert av Leser søker bok og serieteket i Oslo. Det handlet om hvordan vi kan formidle komplekse historier eller vanskelige tema på en god og forståelig måte. Leser søker bok er en organisasjon som kjemper for å tilrettelegge litteratur på en måte at alle kan få tilgang til bøker. Det finnes veldig mange mennesker i Norge som har lese- og skrivevansker og sliter med å lese kompliserte tekster. Leser søker bok støtter også mange bildebøker og tegneserier som gjør det lettere for barn å få tilgang til gode fortellinger. Det var mange spennende diskusjonsrunder med kjente illustratører, tegneserieskapere og barnebokforfattere som delte sine erfaringer og metoder for å skape bøker til alle. Jeg har lært meg noen gode triks som jeg skal prøve å bruke i bøkene mine for å gjøre dem lettleste. Og jeg ble bekreftet i min oppfatning at kreft eller sykdom generelt absolutt ikke behøver å være vanskelige tema. Det må bare brukes mange fine bilder til å forklare det på en barnevennlig måte og så vil det være mulig for hvert barn å forstå hva som skjer i kroppen. Selv om min bok ikke skal være til de aller minste småbarn, bruker jeg jo mange av de verktøy som seminaret i dag handlet om. Jeg vil ikke spare på illustrasjon eller format. Boken skal ha store, fine og morsomme bilder og teksten skal være fordelt i mange små, lett forståelige avsnitt. Jeg vil bruke mest mulig bilder fra hverdagen til barna for å få dem med i kroppens verden. Når DNA blir til en bok med mange kapitler(gener) og mutasjoner blir til stavefeil, da er det ikke så vanskelig å forestille seg molekylær biologi på en god måte.

Så tid for en av fovorittsitatene fra Albert Einstein igjen: «Hvis du ikke kan forklare det enkelt, så forstår du det ikke godt nok.»

sarah herlofsen forfatter

Det som overrasket meg mest var, at Leser søker bok består av kun 7 mennesker. Jeg har jo vært mye i biblioteket for mitt bokprosjekt for å se på andre barnebøker og det var så veldig mange gode og viktige prosjekter som ble støttet av leser søker bok at jeg trodde det var en veldig stor, landsdekkende organisasjon. Helt fantastisk hva så få mennesker kan få til!

Og til alle som bor i Oslo område og har barn som ikke liker å lese kan jeg bare anbefale å ta seg en tur til biblioteket i grünerløkka en gang hvor dere finner serieteket med mange morsomme og lettleste tegneserier til barn. Her kan man virkelig forelske seg i lesingen uten at det blir slitsomt.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Leave a Reply