Menu

Hva er egentlig kreft?-Første runde med fagkonsulenter for barnebok om kreft

Fagkonsulent barnebok kreft

Manuskriptet til min barnebok om kreft har utviklet seg veldig fort. Jeg har vært så inspirert og entusiastisk om alle de innspillene jeg har fått at jeg har brukt hvert fritt minutt for skriving. Nå har jeg altså vist teksten til mine første fagkonsulenter. Det var jo veldig annerledes enn å snakke med pårørende men også her har jeg virkelig fått noen fine nye ideer. Jeg har noen leger i familien, så det føltes naturlig at de leser gjennom teksten først. Jeg sender en stor takk til mannen min og tanten min, som tok seg tiden og kom med masse god og konstruktiv innspill. Kreft og barn er jo et sensibel og vanskelig tema og mange av de spørsmålene jeg fikk var ganske tøffe å svare på. Så i tillegg til medisinsk tilbakemelding har jeg snakket med en psykolog som gikk gjennom alle svarene mine. Jeg har jo fått så mange spørsmål fra dere at jeg måtte velge, hva som er viktigst og etter samtalen med psykologen har jeg forandret litt på prioriteringen. Vi diskuterte i timevis og valgte ut spørsmålene sammen. Nå har jeg også tatt inn et ekstra spørsmål til søsken av kreftsyke barn, fordi de ofte sliter med veldig sterke og blandete følelser. En av dere har jo beskrevet søsken dilemma veldig godt: På den ene siden elsker man sin syke lillebror og er veldig skremt og redd for å miste han, men på den andre siden kan man også bli veldig sint, fordi alt bryr seg om han nå. Man føler seg litt usynlig og mindre elsket og det kan være så innvarig vanskelig å forsette med sitt eget vanlig og frisk liv. Selv om det bare passer til en liten gruppe av leserne, er det så viktig at jeg bare måtte ta det inn i boken.

Så har jeg snakket med en grunnskolelærerinne som vet litt bedre hvilke tekster barn i skolealderen leser. Med henne diskuterte jeg mange av de bildene jeg bruker i teksten for å forklare kroppen, kreft og terapien til barna på en fin måte. Hun har mistet moren sin i kreft da hun var 10 år gammel og det som rørte meg dypt var at hun takket meg etterpå og sa: ”Sarah, jeg ønsket at noen hadde skrevet denne boken for 20 år siden. Det var så mange av de tingene jeg lurte på og aldri turte å spørre og faktisk hjalp du meg nå etter 20 år å forstå ting som alltid har gått rundt i hodet mitt”. Så dette var jo en god start og fantastisk motivasjon til å kjøre på med boken.

Siste fagkonsulent er også bestemt. Det skal bli Tove Nyenget fra Kreftforeningen. Vi møttes i går og gikk gjennom boken sammen. Jeg er veldig takknemlig og glad at hun likte ideen så godt og har lyst å være med som konsulent. Hun har veldig mye erfaring med å snakke om kreft med barn og reiser mye rundt på skoler for å holde foredrag om kreftsykdommen. Hun har også skrevet mange fine innlegg på kreftforeningens hjemmeside for eksempel om hvordan snakke med barn om døden. Hun har vært med i bokprosjektet helt fra starten og det var stort å vise til henne hvor langt manuskriptet har kommet. Nå venter jeg spent på tilbakemelding og nye ideer fra henne.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Leave a Reply