Menu

Hva er egentlig kreft?-Barneskole foredrag

Forsker Sarah Herlofsen og psykolog Christina Norman snakker om kreft med barneskolebarn.

Sarah og Christina på tur

Denne uken besøkte Christina og jeg Gjerpen barneskole i Skien for å snakke om kreft med elevene fra fjerde trinnet.  Christina er psykolog og spesialisert i klinisk barne- og ungdomspsykologi.  Hun bruker boken «Hva er egentlig kreft» i jobben med barna og ser veldig god effekt av den åpne samtalen. Dere kan lese litt om henne på hjemmesiden hennes: Psykologispesialistnorman.no. Hun har mye erfaring med å snakke om kreft, sorg og andre vanskelige tema med barn og sammen skal vi fremme åpenhet om kreftsykdommen. Dette var vår første felles aksjon, som var så gøy og vellykket at man får lyst på mer.

 

Som jeg sa før, så er jeg overbevist at kreft skulle være et tema på alle barneskolene.  Så jeg har hatt lyst å besøke barneskolelever lenge, og ble veldig glad at jeg fikk muligheten nå. Siden dette var første gang vi stå foran et helt trinn, visste vi ikke helt hva vi kunne forvente av barna. Det var 62 stykker, som hadde veldig forskjellige erfaringer med kreft. Mange som hadde mistet besteforeldre i kreft, noen som hadde syke foreldre eller nære familiemedlemmer eller var rammet av kreft selv. Vi var kanskje mest bekymret at de ville være veldig stille og ikke tørre å være med i diskusjonen. Men her overrasket barna veldig. De var utrolig åpne, omsorgsfulle og engasjerte og var ikke redd å dele sine erfaringer, bekymringer og følelser med klassekameratene sine.  Vi møtte på veldig stort engasjement og veldig mange som hadde lyst og behov for å dele tankene sine.  


Vi har snakket om hva det er som gjør kreft så spesielt og sammenlignet kreft med en annen sykdom alle har hørt om: Vannkopper. Veldig morsomt å se hvor forskjellig disse sykdommer egentlig er og hva de har til felles. Skal skrive en egen liten bloggpost om dette snart.

Forskjell på kreft og vannkopper

Det ble veldig mange gode innspill og spørsmål. Barna var helt fantastiske! Se hvor mange spørsmål og kommentarer jeg har samlet i dag:

Barnespørsmål om kreft

Jeg lovet at jeg skal gi svar på alle spørsmålene de hadde, så her skal det blogges litt de neste dagene /ukene.

Dette kan dere forvente å lese om de neste ukene:

  • «Hva er egentlig så spesielt med kreft? Hva er forskjellen på kreft og vannkopper?»
  • «Hvordan får man kreft?», «Kan man få kreft av å røyke?»
  • «Kan man bli helt frisk igjen?»
  • «Hvor lenge varer sykdommen ?»
  • «Må man til legen når man har kreft?» «Kan kreft forsvinne, hvis kroppen fikser det selv?»
  • «Hvordan vet man at man har kreft?»
  • «Er kreft ikke smittsomt?»
  • «Hva kan man gjøre for ikke å få kreft?»
  • «Er det mest folk som har dødd av kreft?»
  • «Mister alle håret som har kreft?»

[optinform]

 

Gjerne følg med her på hjemmesiden og ikke nøl å sende inn flere spørsmål, hvis du savner noe.  Alle spørsmål vil besvares helt anonymt, så ingen vil se navnet ditt. Du kan også gjerne sende meg e-post til sarah@herosa.org. Gleder meg til å høre fra deg!

Hvis noen leser dette og ønsker at vi kommer og snakker med klassen deres om kreft, så er det bare å ta kontakt?

Kontakt Herosa

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website. I will not give your information to anyone else.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Leave a Reply