Menu

Forfatter

Hvem er egentlig Sarah?

Sarah Herlofsen Firebarensmor«Mødre holder barnas hender en liten stund, men deres hjerter for alltid.»

Det som fyller største parten av dagene mine og ikke minst hjertet mitt er absolutt mitt liv som mamma til mine fire små.
Egentlig er de jo ikke så veldig små lenger. Faktisk synes jeg at de blir så altfor store – og det så altfor fort. Men denne tanken har vel flere av dere som har barn?
Mange synes at det høres veldig mye ut med fire barn.
Jeg husker selv veldig godt mine tanker da jeg gikk gravid med nummer to. Jeg var bekymret at jeg ikke hadde nok plass for han i hjertet mitt, siden det var så full av kjærlighet for min første. Jeg hadde jo opplevd så mye med han allerede og knyttet helt unike bånd. Det føltes fullstendig umulig at jeg kunne elske den nye babyen like høyt. Jeg husker at min mor sa «du trenger ikke plass i hjertet ditt, hver gang du føder en baby vokser et nytt lite hjerte i brystet ditt». Høres kanskje litt rart ut, men det var akkurat det som skjedde for meg. Barna er så forskjellige, og det er lett å elske dem for dem de er. For oss var fire barn den perfekte balansen.

Sarah Herlofsen Forsker

«En av de største gledene som finnes, er å fly inn i uvitenheten på jakt etter kunnskap.» (Robert Wilson Lynd)

Allerede som liten jente var jeg utrolig forelsket i de bittesmå cellene våre. Mitt absolutte favorittprogram på TV var «Det var en gang livet». Noen av dere som husker den?
Tegneserien handlet om kroppen vår og alle de små cellene som lever inni oss. Mine barndomshelter var de hvite blodcellene som fløy rundt i romskipene sine og kunne skyte rundt seg med antistoffer.
På dette tidspunktet var jeg allerede utrolig glad i barn, så det var helt naturlig for meg å bli biologilærer.
Så forandret kreftsykdommen livet mitt for første gang. Min kjære bestemor ble alvorlig syk. Jeg husker dagen, da hun fikk tilbud å delta i en helt revolusjonær klinisk studiet. Legene ville ødelegge kreftcellene med hjelp av kroppens egne antistoffer. Mine barndomshelter skulle hjelpe bestemor til å bli frisk igjen.​ På denne tiden var dette en hel sprø ide og for meg var det en åpenbaring at jeg måtte bytte faget mitt.
I stedet av å bare formidle vitenskap til barn, ville jeg skape viten selv. Jeg ville gi håp til mennesker i en helt håpløs situasjon.
Jeg har jobbet mange år med klinisk stamcelleforskning på Rikshospitalet. I 2013 fikk jeg doktorgraden fra det medisinske fakultetet ved UiO.​ Jeg elsket min verden på labben og det var utrolig gøy å reise rundt og fortelle om resultatene våre på store konferanser. Å skrive kompliserte og egentlig ganske uforståelige artikler var utrolig morsomt og givende for en stund.

 Her finner du en liste av mine vitenskaplige publikasjoner på PubMed.

Sarah Herlofsen Forfatter

«Livet er det som skjer mens du planlegger noe annet.» (John Lennon)

Jeg var lenge superfornøyd med min forskerkarriere. Men med barna begynte verden å forandre seg. Det var ikke så viktig lenger om jeg fant et hemmelig superprotein. Plutselig var det mye viktigere å forklare hvorfor vi blir tett i nesen og at vi faktisk vil overleve en omgangssyke.
Så ble min bestefar diagnostisert med uhelbredelig kreft. Barna mine skjønte at jeg var veldig lei meg og bombarderte meg med spørsmål.
Jeg bestemte meg til å være åpen med dem og ikke prøve å beskytte dem for de vonde følelsene mine. Og jeg angret aldri på det. Jeg begynte å fortelle godnatthistorier om kreftjegere og vi tegnet mange morsomme cellebilder sammen. Da vi først begynte å snakke sammen, ble det lettere for dem og ikke minst mye lettere for meg selv.
Litt senere ble mitt tredje barn født. Mens jeg var i mammaperm, begynte jeg å utvikle ideen om en barnebokserie. Jeg snakket med Kreftforeningen, som ble med i prosjektet helt fra starten. Da jeg fikk forfatterstipend fra Norges faglitterær forfatterforening (NFFO), var det startskuddet for mitt liv som barnebokforfatter.
I 2015 debuterte jeg med bildeboken «Hva er egentlig kreft» som er en kombinasjon av biologiske fakta og svar på personlige barnespørsmål som jeg samlet fra kreftrammete familier.

Les mer om bøkene mine på Herosa prosjektsiden

Sarah Herlofsen-Formidler

«Hvis du ikke kan forklare det enkelt, forstår du det ikke godt nok.» (Albert Einstein)

Det jeg elsker aller mest med mitt liv som barnebokforfatter er de sterke og rørende møtene med leserne mine.
I løpet av de siste årene har jeg reist rundt på skoler, biblioteker og forskjellige fagsamlinger for å hjelpe store og små til å snakke om de vanskelige spørsmålene fra biologi og medisin.​ ​
Blir alltid så sprudlende når jeg får lov å snakke om de små cellene våre, at foredraget mitt ligner vel ofte på en dans med mye armer og bein.
Møtene er magiske men ikke alltid lett. Det er selvfølgelig veldig koselig at folk inviterer meg til foredrag og tilbakemeldinger jeg får fra lesere er så utrolig verdifulle for meg, men samtidig er det jo alltid en nød bak alle mine foredrag.
Det er fortsatt like vondt hver eneste gang jeg møter en syk mamma eller pappa, hører om tap av en kjær bestemor. Det vondeste er alltid når barna blir syke selv. Jeg vet ikke hvor mange ganger mammahjertet mitt knuste i løpet av disse årene.
Men det var også noe ubeskrivelig trøstende, givende og verdifullt i disse møtene. Etterhvert lærte jeg at å snakke sammen, å kunne dele tankene sine med andre som bryr seg, gjør det så mye lettere å bære.
Ønsket at jeg kunne reise mye mer rundt med mine budskaper for å gjøre kreft mindre skummelt og allergi mindre frustrerende. Fordi å forklare vanskelige fakta er rett og slett det gøyeste jeg vet. Og å hjelpe og trøste et barn er det mest verdifulle jeg vet.

Her kan du se på min foredragskatalog og lese tilbakemeldinger

Sarah Herlofsen Filosof

«Husk at også fantasien er en vei til kunnskap» (Jan Kjærstad)

Jeg har alltid vært veldig glad i filosofi.
Mens mine biologikolleger brukte kveldene sine på labben, følte jeg at jeg måtte ut av denne boblen.
Det var utrolig viktig for meg å se på det store bilde og ikke miste meg selv helt i naturvitenskaplige detaljer.
Så jeg har studert filosofi på kveldstid i flere år. Etter jeg fikk min Bachelor, har jeg også undervist filosofistudenter i vitenskapsfilosofi og etikk, som var en utrolig morsom balanse til min hverdag på laboratoriet.
Alle barnebøkene mine bærer et filosofisk preg. Fordi spørsmålene som barna har om kroppen vår, ikke alltid kan besvares med fakta. Mange av dem trenger rom til undring.
Jeg setter meg selvfølgelig ikke på et nivå med Sokrates, Kant eller Descartes. Men jeg elsker å stille spørsmål og tenke store tanker.​ Og som Jostein Gaarder sa: «Det eneste vi trenger for å bli gode filosofer, er evnen til å undre oss.»

Gjerne følg meg på bloggen eller sosiale media for bli bedre kjent med meg. Instagram sarahherlofsen

Instagram: @sarahherlofsen

Facebook: @Dr.S.R.Herlofsen

Twitter: @sarah_herosa

LinkedIn: Sarah Herlofsen

Gleder meg over hver eneste av dere som blir med på reisen!

 

 

Leave a Reply